Overeenkomst met Indonesië over fiscale zekerheid voor fondsen en investeerders

De Nederlandse overheid heeft met Indonesië een overeenkomst gesloten over de fiscale aspecten van het zogenoemde besloten fonds voor gemene rekening, een Nederlands investeringsvehikel. Deze ‘Competent Authority Agreement’ geeft fiscale duidelijkheid voor deze structuur waarbij vermogen wordt gebundeld, ook wel ‘asset pooling’ genoemd.

Asset pooling is het bundelen van te beleggen vermogens met als voornaamste doel rendementsverbetering en risicospreiding. Door vermogens te bundelen in besloten fondsen voor gemene rekening kunnen door financiële instellingen aanzienlijke kostenbesparingen voor investeerders worden gerealiseerd. De overeenkomst is door de bevoegde autoriteiten van Indonesië en Nederland ondertekend op 23 juni 2017 en is op dezelfde datum in werking getreden. De overeenkomst heeft geen terugwerkende kracht.

Het besloten fonds voor gemene rekening wordt als investeringsvehikel gebruikt door Nederlandse pensioenfondsen en andere Nederlandse investeerders. Ook met Indonesië is afgesproken dat het besloten fonds voor gemene rekening als fiscaal transparant wordt beschouwd. Dat betekent dat het fonds zelf op geen enkele wijze belastingplichtig is in Nederland. Hierdoor wordt voorkomen dat de investeerders, als gevolg van hun deelname in het fonds, worden geconfronteerd met een additionele belastingheffing in vergelijking met de situatie waarin zij zelf rechtstreeks in Indonesië zouden beleggen. De fiscale zekerheid vooraf is van belang voor de financiële sector in Nederland. Hierdoor kunnen voor nieuwe en bestaande fondsen investeerders aangetrokken worden, wat goed is voor de concurrentiepositie van de Nederlandse financiële sector.

Momenteel heeft Nederland – naast de overeenkomst met Indonesië – ook overeenkomsten met Canada, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, de Verenigde Staten en Zwitserland gesloten inzake de fiscale behandeling van besloten fondsen voor gemene rekening. Met Duitsland is een bepaling in het belastingverdrag overeengekomen.

Bron : Rijksoverheid – www.rijksoverheid.nl

Neem contact op!

Laat hier een bericht achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Verzenden..

©[2017~2018] Administratiekantoor HilRo  | Website by Original1 design | Algemene voorwaarden | Contact

Log in met je login gegevens

Gegevens vergeten?